Δευτέρα 1 Μαΐου 2023

Δημοκρατία ή Δημαγωγική ελευθεριότητα

εικόνα : Από Λέο φον Κλέντσε - Neue Pinakothek, Munich

Η εκπαίδευση που έχουν δεχτεί οι άνθρωποι ώστε να δέχονται τη "δημαγωγική ελευθεριότητα" ως δημοκρατία είναι τελικά ο λόγος που υποσυνείδητα φέρνει στον άνθρωπο  πολιτικό αδιέξοδο  και ταυτόχρονα άρνηση για τη διαδικασία των εκλογών.

Αυτό είναι το κείμενο που διάβασες παραπάνω, αν το κατάλαβες δεν έχει νόημα να διαβάσεις παρακάτω.

Δηλαδή ; θα μπορούσε να ρωτήσει ένας φίλος ...

Πάμε αρχικά να πιάσουμε βασικές έννοιες που νομίζουμε ότι ξέρουμε και ταυτόχρονα ότι ισχύουν :(

Δημοκρατία : κύριο γνώρισμα της η ελευθερία και για να μη γίνεται καταχρηστική η ελευθερία του ενός απέναντι στους υπόλοιπους πλαισιώθηκε με τα τρία (3) Ι :  Ισηγορία: (Δυνατότητα ίσου χρόνου λόγου σε όλους τους πολίτες) , Ισονομία: (Ισότητα των πολιτών απέναντι στους νόμους) , Ισοκρατία: (Ισο βάρος των πολιτών στις αποφάσεις της πολιτείας, δηλ. ίσα πολιτικά δικαιώματα).  Επιπλέον ασφαλιστικές δικλείδες  δημοκρατικής λειτουργίας τα τρία (3)Δ  : Διαφάνεια των δημόσιων δεδομένων, Δημοσιότητα όλων των δημόσιων λειτουργιών , Διαβούλευση πριν από τη λήψη αποφάσεων. 

"όλα αυτά που διαβάσαμε παραπάνω για τη Δημοκρατία δεν ισχύουν σε καμιά δημοκρατική χώρα στο κόσμο σήμερα"

Επίσης  ψάχνοντας και διαβάζοντας για τη δημοκρατία θα ανακαλύψεις ότι όλες οι προσπάθειες από την εποχή των μεταρρυθμίσεων του Σόλων , στη συνέχεια τις μεταρρυθμίσεις του Κλεισθένη  μέχρι και την ανάδυση της στην Αθηναϊκή κοινωνία από τον  Εφιάλτη τον Αθηναίο το 462πΧ , ήταν να περάσει η εξουσία στον απλό λαό. Εξού και ο ορισμός Δημοκρατία. 

"σε καμιά δημοκρατική χώρα στο κόσμο σήμερα δεν ασκεί εξουσία ο λαός και πουθενά στο πλανήτη"

Αν υπήρχε δημοκρατία στις δημοκρατικές κοινωνίες του πλανήτη σήμερα λέτε ο κόσμος να ήταν έτσι ;
σκέψου ότι ζούμε με χρέη , κοινωνική ανισότητα ,  ολιγαρχική κοινωνία , φόβο , ανασφάλεια. Σωστά κατάλαβες , αν υπήρχε δημοκρατία τίποτα από αυτά δεν θα επέλεγε ο λαός να έχει στη ζωή του.

Πολιτικό σύστημα : είναι ο τρόπος λειτουργίας της πολιτικής σε ένα κράτος. Θα πάρουμε σαν παράδειγμα το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα. Είναι σαν "μπαμπουσκα" αφού εντάσσεται στο ευρωπαϊκό ΠΣ και αυτό με τη σειρά του στο παγκόσμιο ΠΣ. Οπότε εξηγώντας το δικό μας καταλαβαίνεις πως λειτουργεί το παγκόσμιο πολιτικό σύστημα.

Η δημοκρατία μας είναι κοινοβουλευτική και το κράτος τελικά θα κυβερνηθεί από 300 εκλεγμένους βουλευτές, νομίζεις... Στη διαδικασία των εκλογών διαλέγουμε μια παράταξη ( ψηφοδέλτιο) και κάποια πρόσωπα (σταυρούς). Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί αυτοί που εκλέγονται από το λαό δεν είναι ποτέ αυτοί που θα ήθελες να είναι ; Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί σου φταίνε πάντα οι 300 τι στιγμή που ο λαός τους ψηφίζει; Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί αυτοί που ψήφισες δεν εξυπηρετούν ποτέ την λαϊκή εντολή; Η απάντηση είναι απλή και μία. Αυτοί που ψηφίζουμε είναι εκλεγμένοι υπηρέτες του ΠΣ και όχι του λαού. Όταν διαλέγεις μία παράταξη και κατ' επέκταση  νομίζεις ότι διαλέγεις πρόσωπα απλά πλανιέσαι. Οι επιλογές σου (σταυροδοσία) είναι ορισμένες από τη παράταξη και  είναι μπόλικες για να νομίζεις ότι εσύ ορίζεις το εκλογικό σώμα. Στην ουσία είναι διαλεγμένα εργαλεία ένα προς ένα για να εξυπηρετήσουν  τη παράταξη που εξυπηρετεί το Πολιτικό Σύστημα. 

Με λίγα λόγια οι εκλογές σήμερα είναι μια διαδικασία που ο λαός θα πάρει την ευθύνη για αυτά που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν εις βάρος του. 

Δημαγωγία : πολιτική συμπεριφορά που αποσκοπεί στο να κερδίσει τη συμπάθεια, την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης με απατηλά μέσα, με κολακείες, υποσχέσεις κτλ

Ελευθεριότητα : η έλλειψη ηθικών φραγμών. Δηλαδή πολιτικά η ελευθεριότητα μπορεί να τοποθετείται ως ο υπερθετικός βαθμός της ελευθερίας και μάλιστα με αρνητική φόρτιση , ανάποδο πρόσημο δηλαδή όπως :  η καταπίεση, ο εξαναγκασμός και η υποταγή. 

Τι είπαμε στην αρχή ;  "δημαγωγική ελευθεριότητα" .  Ένωσε τα παραπάνω και άρχισε να συμπληρώνεις το παζλ.  

Στην Ελλάδα στην Ευρώπη και σε όλες τις "δημοκρατικές κοινωνίες" του κόσμου δυστυχώς η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου νομίζει ότι στις μέρες μας υπάρχει δημοκρατία.  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου